Ga naar de inhoud

Missie en Visie

Lisanne en Chantal hebben samen in 2022 het Betuwse MamaCafé opgericht. De plek waar je eerlijk kunt zijn over het moederschap en kunt zeggen wat je vindt en voelt. Lisanne en Chantal zijn zelf ook moeder. We kennen alle mooie momenten, maar ook de pittige momenten. Dit deed ons beseffen hoe fijn het is al je ervaringen te kunnen delen. We bedachten ons dat het mooi zou zijn dit vanuit de visie te doen dat we als moeders elkaar supporten. 

  • Wij zijn er vooral voor het luisterend oor. Dit laatste klinkt misschien heel simpel, maar de buitenwereld kent vaak veel oordelen. Het is zo waardevol te luisteren zonder oordeel  En een plek te bieden waar je eerlijk kunt uitspreken wat je vindt, voelt en ervaart. (Chantal werkte jarenlang als praktijkondersteuner GGZ en zag daar veel moeders worstelen met het moederschap. Zij vielen bijv. uit op hun werk, zaten niet goed in hun vel. Lisanne ervaarde dit zelf ook en wil hier graag aandacht voor hebben bij andere moeders.)

  • Moeder worden is iets wat vaak gezien wordt als iets wat je er zo even bij doet. Dat is niet waar.  Moeder worden is een aardverschuiving. De bevalling is iets waar je je vaak nog wel enigszins op voorbereidt of een voorstelling van kan maken, maar verder heb je geen idee van wat je te wachten staat. De kraamtijd en daarna kun je ervaren als pittig. Wat niet meer dan logisch is. Met een lijf wat moet herstellen na een bevalling, een kleintje die liefde en aandacht vraagt en alles daaromheen. Het is fijn dat je erkenning krijgt als je uitspreekt dat je dit pittig vindt.  En dat geldt ook voor de fasen daarna. Want onze kinderen zijn vaak onze spiegels. Voelen de stress die we kunnen hebben in deze drukke maatschappij. De maatschappij die dingen van ons verwacht waar we vaak aan willen voldoen. Het helpt hierin ook moeders support te geven om meer hun eigen keuzes te maken. Wat voelt goed voor mij? In plaats van wat verwacht de samenleving van mij? De aandacht die hiervoor in onze samenleving is, is minimaal. De verloskundige komt nog een paar keer na je bevalling. Er is een nacontrole, maar daarna zul je het toch echt zelf moeten doen terwijl dan het moederschap eigenlijk pas begint. Het is fijn als je een steunsysteem hebt, maar heel vaak is dat niet zo. 
  • Daarbij kunnen we wel constateren dat we leven in een drukke, gestreste maatschappij. De maatschappij die dingen van ons verwacht waar we vaak aan willen voldoen. Het helpt hierin ook moeders support te geven om meer hun eigen keuzes te maken. Wat voelt goed voor mij? In plaats van wat verwacht de samenleving van mij? Zodat moeders veel meer op zichzelf gaan mogen vertrouwen. We zien vaak dat dit lastig is voor moeders.

In de vele gesprekken die we inmiddels voerden binnen het MamaCafé en het netwerk daaromheen komt vaak veel herkenning als je vertelt dat je de zwangerschap als pittig ervaren hebt of de bevalling veel impact had. We maken ook geregeld het grapje dat kinderen behangplakbaar zijn. Dat is fijn om uit te kunnen spreken. In het MamaCafé zijn Lisanne en Chantal er vooral in hun rol als moeder en organisator. Lisanne is zelf draagconsulent en Chantal geboortetraumatherapeut. Mochten er vragen zijn over het moederschap, gedrag van kinderen of dragen dan beantwoorden we deze met liefde. 

In ons MamaCafé hebben we diverse sprekers over allerlei onderwerpen betreffende moeder en kind. Zelf weten we veel van geboortepsychologie en hier vertellen we geregeld over. Zo heeft het MamaCafé niet alleen een informeel, maar ook informatief karakter. Onze ervaring leert dat je eigen ervaring in het moederschap eerlijk delen al heel veel verschil kan maken. Voorop staat natuurlijk dat we er vooral voor het luisterend oor zijn, de plek waar moeders hun ervaringen kunnen delen. 

Besef: luisteren is al ontzettend helend. Echt oog en oor voor iemand hebben, dat is zo waardevol en steunend. Dat is wat we vooral uit willen dragen. Ook is het na een aantal corona jaren weer een fijne manier om te verbinden. Andere moeders leren kennen. De kinderen spelen ook vaak ontzettend fijn met elkaar, dat is leuk en waardevol om op te merken. 

Samenvattend visie: Gehoord gezien worden. Alle kanten van het moederschap mogen er zijn. De frustratie, vermoeidheid, trots en liefde. Want het moederschap is rauw en fantastisch tegelijkertijd. Het gaat over vertrouwen hebben in jezelf, je moederschap. De ruimte die er in het MamaCafé is om ervaringen te delen en uit te wisselen. Het is gericht op verbindend ouderschap en niet op oordelen. We gunnen moeders goed voor zichzelf te zorgen. Waar het MamaCafé ook in bij kan dragen. Door het praten en kletsen met de andere moeders en de kinderen ondertussen lekker kunnen spelen.   

© 2022 Het Betuwse MamaCafé